Wat verandert er in het nieuwe schooljaar voor het VO?

Wat verandert er in het nieuwe schooljaar voor het VO?

16-08-2021 9:58

Bij de start van het nieuwe schooljaar gelden er enkele nieuwe regels en wetten waar scholen rekening mee moeten houden. Ook zullen er later in het schooljaar nog enkele dingen veranderen voor scholen. De VO Raad zet het op een rij:

Disclaimer: dit zijn de bekende wijzigingen. Mogelijk dat er komend jaar door corona nog wet- en regelgeving verandert.

Aanpassingen Eindexamenbesluit VO

Per 1 augustus gaan de aanpassingen in het Eindexamenbesluit VO in. Het doel van de veranderingen is de kwaliteit en de kwaliteitsborging van de schoolexaminering te versterken. De aanpassingen vormen het formele sluitstuk van de verbeteringen die de sector via negen actielijnen heeft ondernomen na het examenincident van 2018.

Nieuw Onderzoekskader VO

Vanaf 1 augustus gaat de Onderwijsinspectie werken met een nieuw, herzien onderzoekskader vo 2021. De lopende toezichtinterventies, zoals herstelonderzoeken of herstelopdrachten, blijven geldig.

Scholen in schooljaar 2021/2022 niet beoordeeld op onderwijsresultaten

Komend schooljaar (2021/2022) worden scholen door de Onderwijsinspectie niet beoordeeld op de resultaten. De inspectie wil zo in haar oordelen rekening houden met de omstandigheden die zijn ontstaan door de maatregelen vanwege het coronavirus. Dit geldt voor de onderzoeken die zij doet op scholen en afdelingen voor primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Het gaat ondermeer om de resultaten van de eindtoets en het eindexamen.

Wet burgerschapsonderwijs treedt in werking

De  Wet verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs’ is van kracht per 1 augustus 2021. Vanaf 2018 is er gewerkt aan de herziene wet, die scholen meer richting geeft en de burgerschapsopdracht minder vrijblijvend maakt. Deze wet geeft de Inspectie van het Onderwijs ook de mogelijkheid om met scholen hierover in gesprek te gaan.

Wet vrijwillige ouderbijdrage

Per 1 augustus 2021 gaat de nieuwe wet voor de vrijwillige ouderbijdrage in, die regelt dat ook leerlingen wiens ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet (kunnen of willen) betalen, mee moeten kunnen doen aan álle activiteiten die georganiseerd worden door de school. Een alternatief bieden is niet voldoende. https://www.vo-raad.nl/artikelen/veelgestelde-vragen-over-de-vrijwillige-ouderbijdrage

Inwerkingtreding Wet bestuur en toezicht rechtspersonen

Op 1 juli is de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen’  in werking getreden. Deze wet stelt een aantal wettelijke eisen aan het bestuur en intern toezicht van verschillende rechtspersonen. De nieuwe wet is bedoeld om het bestuur van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren.

Aanpassing cao door wijziging minimumloon

Het minimumloon is met ingang van 1 juli 2021 verhoogd naar € 1.701,00 Voor de CAO VO 2020 heeft de wijziging uitsluitend gevolg voor salaristabel 9 C: in- en doorstroombanen. Er zijn erg weinig mensen in het vo die het minimumloon verdienen.

Vereenvoudiging bekostiging treedt in werking op 1 januari 2022

De invoering van de vereenvoudiging bekostiging betekent ook dat de regeling waarmee geïsoleerde scholen extra bekostiging krijgen per 1 januari 2022 zal ingaan.

Bron: VO Raad