FUWA: Feiten en Fabels
02-09-2024 2:31Over FUWA bestaan veel inzichten en meningen.
Hier lees je 3 feiten en fabels over FUWA.
FEIT: Er bestaan verschillende FUWA-systemen
Dat klopt. Er zijn verschillende FUWA systemen zoals Rijk, Zorg en Onderwijs. Elk systeem is ontworpen om rekening te houden met de unieke kenmerken en eisen van de functies binnen die sector. FUWA gecertificeerde adviseurs zijn altijd voor één of meer domeinen gecertificeerd. Wat betekent dat zij gespecialiseerd zijn in de specifieke nuances van de sector waarin zij adviseren. Bij GOC Consultants zijn alle adviseurs gecertificeerd voor onderwijs. Hierdoor kunnen zij specialistische ondersteuning bieden en bijdragen aan een rechtvaardige beloning en loopbaanontwikkeling.
FABEL: FUWA is alleen bedoeld voor hogere functies
Een fabel is dat functiewaardering alleen van toepassing is op hogere functies of leidinggevenden. In werkelijkheid geldt FUWA voor alle functies. Van ondersteunend personeel tot directie, om een eerlijke vergelijking te maken tussen verschillende rollen.
Het doel van FUWA is om een consistente en rechtvaardige methode te bieden voor het waarderen van verschillende rollen binnen een organisatie. Zodat medewerkers eerlijk kunnen worden beloond op basis van de verantwoordelijkheid, complexiteit, en vaardigheden die hun functie vereist. Door alle functies binnen een organisatie te waarderen, zorgt FUWA voor een evenwichtige beloningsstructuur die de verschillen van medewerkers erkent en waardeert.
FEIT: Voor beoordeling van de functie maakt het niet uit welke opleiding je hebt gedaan
Bij FUWA draait het om de inhoud van de functie en niet om de specifieke opleiding van de medewerker. De functiewaardering richt zich op factoren zoals verantwoordelijkheid, zoals vereiste kennis en vaardigheden, en de complexiteit van de taken die worden uitgevoerd. Dit betekent dat ongeacht welke opleiding iemand heeft gevolgd, de waardering is gebaseerd op wat de functie daadwerkelijk inhoudt. Het zorgt voor een eerlijke beoordeling van de functie, los van de persoonlijke achtergrond of opleiding van de medewerker.
FABEL: FUWA maakt individuele prestaties overbodig
Er bestaat een misvatting dat functiewaardering individuele prestaties overbodig maakt, omdat het alleen de functie beoordeelt. Hoewel FUWA primair bedoeld is om functies te waarderen op basis van factoren zoals verantwoordelijkheden, vereiste kennis, en taakcomplexiteit, betekent dit niet dat individuele prestaties geen rol meer spelen.
In feite kan FUWA juist een aanvulling zijn op systemen voor prestatiebeoordeling door een duidelijke basis te bieden voor wat er van een functie verwacht wordt. Dit maakt het eenvoudiger om prestaties van medewerkers te evalueren in relatie tot de eisen van hun functie. Bovendien kunnen organisaties FUWA combineren met andere beoordelingsinstrumenten om individuele prestaties op een eerlijke en transparante manier te belonen. Dit kan bijvoorbeeld door het koppelen van prestatie-indicatoren aan functiewaarderingen, waardoor uitzonderlijke prestaties bovenop de reguliere beloning erkend kunnen worden.
FEIT: De uitkomsten van een functioneringsgesprek kunnen aanleiding geven tot een herziening van een functie
Tijdens functioneringsgesprekken wordt niet alleen de prestatie van de medewerker geëvalueerd, maar ook de inhoud en uitvoering van de functie zelf. Dit biedt een belangrijke gelegenheid om eventuele discrepanties tussen de formele functieomschrijving en de feitelijke werkzaamheden aan het licht te brengen. In sommige gevallen kan blijken dat de taken en verantwoordelijkheden die een medewerker uitvoert, aanzienlijk verschillen van wat oorspronkelijk in de functieomschrijving is vastgelegd.
Wanneer dergelijke afwijkingen of ontwikkelingen worden geïdentificeerd, kan dit aanleiding geven tot een herziening van de functiebeschrijving en mogelijk ook de functiewaardering. Dit proces zorgt ervoor dat de functieomschrijving altijd actueel blijft en recht doet aan de werkelijke verantwoordelijkheden en vaardigheden die de functie vereist. Een accurate functiebeschrijving is essentieel voor een eerlijke waardering en beloning, en draagt bij aan de tevredenheid en motivatie van de medewerker.
FABEL: Door FUWA is er geen ruimte meer voor inspraak in de functie
Veel mensen denken dat er geen ruimte is voor inspraak bij functiewaardering. Dit is onjuist. Er is vaak ruimte voor discussie en herziening van functiebeschrijvingen als de beschrijving niet goed aansluit bij de werkelijke taken. Medewerkers en leidinggevenden kunnen gezamenlijk de functieomschrijvingen bespreken om ervoor te zorgen dat deze de werkelijke verantwoordelijkheden en werkzaamheden weerspiegelen. In sommige gevallen kan een herziening van de functie zelfs leiden tot een aanpassing in de waardering van een functie. Dat kan invloed hebben op het salaris. FUWA biedt dus zeker mogelijkheden om in overleg tot een eerlijke en passende waardering van de functie te komen.