Wijzigingen in de Wet Medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2024
02-09-2024 3:42Vanaf 1 augustus 2024 zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS). Deze veranderingen hebben betrekking op het informatierecht en de algemene taken van de Medezeggenschapsraad (MR). Besturen en directies van scholen moeten op de hoogte zijn van deze aanpassingen om effectief te kunnen blijven opereren binnen de kaders van de wetgeving.
Uitbreiding van het Informatierecht van de MR
Een van de belangrijkste wijzigingen in de WMS is de uitbreiding van het informatierecht van de MR. Voorheen was het bevoegd gezag alleen verplicht om de MR ongevraagd te voorzien van informatie die nodig was voor de uitoefening van zijn taken. De wetstekst bood geen expliciete mogelijkheid voor de MR om zelf informatie op te vragen.
Met de nieuwe aanpassing in artikel 8, lid 1, is dit veranderd. De wet stelt nu dat het bevoegd gezag ook op verzoek van de MR, tijdig alle informatie moet verstrekken die de raad naar redelijkheid en billijkheid nodig acht. Het is hier dus in beginsel de MR die bepaalt wat hij nodig heeft. Als het bevoegd gezag meent dat de informatie niet nodig is, zal hij dat goed moeten kunnen motiveren. Deze wijziging geeft de MR meer controle en flexibiliteit in zijn rol binnen de schoolorganisatie.
Vernieuwing van de Algemene Taken van de MR
De WMS beschrijft ook de algemene taken van de medezeggenschapsraad. Zoals het bevorderen van openheid en overleg binnen de school, het maken van een schriftelijk verslag van de werkzaamheden. Het is nieuw dat deze taak ook het actief tegengaan van discriminatie en het bevorderen van gelijke behandeling in gelijke gevallen en in het bijzonder de gelijke behandeling van mannen en vrouwen en de inschakeling van mensen met een handicap of chronische ziekte en personen met een migratieachtergrond omvat. In de oude tekst werd gesproken over ‘gehandicapten en allochtone werknemers’. De aangepaste tekst legt sterker de nadruk op het voorkomen van discriminatie op welke grond dan ook. En ook op de inclusie van personen met een handicap, chronische ziekte, of migratieachtergrond.
Deze vernieuwing weerspiegelt de bredere maatschappelijke verschuiving naar inclusiviteit en gelijkheid, en versterkt de verantwoordelijkheid van de MR in het creëren van een veilige en rechtvaardige werkomgeving.
Ondersteuning bij Medezeggenschap op Scholen door GOC Consultants
De recente wijzigingen in de Wet Medezeggenschap op scholen kunnen voor scholen uitdagend zijn om correct te implementeren. GOC Consultants biedt onafhankelijke begeleiding en advies om scholen te helpen deze veranderingen effectief door te voeren. Met onze expertise zorgen wij ervoor dat de medezeggenschapsraad optimaal functioneert en dat de samenwerking binnen de school soepel verloopt. Onze diensten zijn erop gericht om de positie van de MR passend bij de wetgeving te laten zijn. Daarnaast biedt GOC ondersteuning voor scholen bij het naleven van de vernieuwde wetgeving. Neem contact met ons op voor meer informatie en om te ontdekken hoe wij uw school of bestuur kunnen helpen.
Lees meer hierover op de website van infowms via deze link