Systeem vrijwillige ouderbijdrage blijft ongewijzigd

Systeem vrijwillige ouderbijdrage blijft ongewijzigd

11-09-2024 5:18

Uit nieuw onderzoek blijkt dat drie alternatieve toekomstscenario’s voor wijziging van de Systeem vrijwillige ouderbijdrage juridisch haalbaar zijn. Toch wijzigt het kabinet het huidige systeem niet. Dit laat staatssecretaris Paul weten in een brief aan de Tweede Kamer. Sector-organisaties zijn teleurgesteld, omdat de huidige werkwijze leidt tot kansenongelijkheid.

Mogelijke scenario’s voor vrijwillige ouderbijdrage

Want naar aanleiding van een aangenomen motie van GroenLinks/PvdA liet het kabinet recent drie mogelijke toekomstscenario’s voor de vrijwillige ouderbijdrage onderzoeken op juridische haalbaarheid:

  • Het volledig afschaffen van de vrijwillige ouderbijdrage in het funderend onderwijs;
  • Het afschaffen van de ouderbijdrage in het po en het verder onderzoeken van de ouderbijdrage in het vo;
  • Het stellen van een limiet aan de ouderbijdrage.

Het onderzoeksrapport toont aan dat alle drie de scenario’s juridisch haalbaar zijn, mits mitigerende maatregelen verschraling van het onderwijsaanbod voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door ophoging van de lumpsum. Hier is momenteel echter geen dekking voor op de OCW-begroting, aldus staatssecretaris Paul in de begeleidende Kamerbrief. ‘Gezien de kernopgave van dit kabinet – het op orde krijgen van de basisvaardigheden – wordt het systeem van de vrijwillige ouderbijdrage niet gewijzigd’.

Veroorzaakt kansenongelijkheid

Sector-organisaties vinden dit teleurstellend, aangezien het huidige systeem van de vrijwillige ouderbijdrage nog steeds leidt tot kansenongelijkheid. Leerlingen wiens ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet (kunnen) betalen mogen nu altijd deelnemen aan activiteiten. De praktijk leert ook dat scholen met een populatie met minder kapitaalkrachtige ouders nu minder inkomsten hebben uit de ouderbijdrage. Hierdoor kunnen zij minder activiteiten organiseren en neemt de kansenongelijkheid tussen scholen juist weer toe.

Maar het feit dat er geen landelijk beleid wordt afgedwongen, betekent niet dat schoolbesturen niets kunnen doen. Schoolbesturen kunnen zelf stappen ondernemen. Schoolbesturen hebben de mogelijkheid om proactief te handelen en maatregelen te treffen die passen bij hun specifieke situatie. Als u wilt weten wat deze veranderingen voor uw organisatie kunnen betekenen, staan de adviseurs van GOC Consultants klaar om u te voorzien van deskundig advies en ondersteuning. Wij helpen u graag met het ontwikkelen van strategieën en oplossingen die bijdragen aan een eerlijker en effectiever onderwijsbeleid. 

Het rapport van dit onderzoek is gepubliceerd op de website van het Ministerie van OCW