Onderwijshuisvesting: planmatige en doelmatige aanpak
12-02-2025 12:00Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer voor een planmatige en doelmatige aanpak van onderwijshuisvesting. Dit voorstel wijzigt verschillende onderwijswetten om de onderwijshuisvesting te verbeteren en te moderniseren.
Verbeterde samenwerking voor kwaliteit
Het voorstel verbetert de samenwerking tussen schoolbesturen en gemeentebesturen. Hierdoor waarborgt de kwaliteit van de onderwijshuisvesting. De belangrijkste punten zijn:
- Gemeentelijke verantwoordelijkheid voor renovaties: Renovaties worden een alternatief voor nieuwbouw, een bouwvorm die steeds belangrijker wordt in de huidige huisvestingsverordeningen. Gemeenten krijgen de verantwoordelijkheid om renovaties te plannen en uit te voeren, wat kan leiden tot duurzamere en kosteneffectieve oplossingen voor verouderde schoolgebouwen.
- Verplichting tot integraal huisvestingsplan: Gemeentebesturen moeten een integraal huisvestingsplan opstellen. Dit plan bevat een gedetailleerd overzicht van de staat van alle schoolgebouwen in de gemeente. Het geeft ook de benodigde investeringen voor de komende vier jaar weer. Daarnaast moet het plan een onderhoudsprognose voor de komende twaalf jaar bevatten. Zo ontstaat er een lange termijn visie voor de onderwijshuisvesting.
- Meerjarenonderhoudsplan voor schoolbesturen: Schoolbesturen stellen een meerjarenonderhoudsplan op dat een periode van vier jaar bestrijkt. Dit plan bevat ook een onderhoudsprognose voor de komende jaren en wordt gedeeld met de gemeente. Hierdoor werken gemeenten en schoolbesturen beter samen en stemmen ze plannen af om de kwaliteit van de onderwijshuisvesting te waarborgen.
- Vervallen van investeringsverbod: Het verbod voor schoolbesturen om investeringen in huisvesting te doen, gefinancierd vanuit de bekostiging voor exploitatie (personeel en materieel), wordt opgeheven. Dit geeft schoolbesturen dus meer flexibiliteit om te investeren in de verbetering van hun gebouwen.
Uitdagingen en financiering
Hoewel de stroomlijning van plannen voor onderhoud en vernieuwing van schoolgebouwen positief is, zijn er ook uitdagingen. Het is dus zorgelijk dat er geen extra financiering voor onderwijshuisvesting beschikbaar komt. Dit betekent ook dat gemeentelijke en schoolbesturen zelf moeten opdraaien voor de kosten, wat ten koste kan gaan van de onderwijskwaliteit.
In een periode waarin de onderhoudstoestand van veel gebouwen ernstig te wensen overlaat en veel gebouwen niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd, zowel bouwkundig als onderwijsinhoudelijk, is het belangrijk dat er voldoende middelen beschikbaar zijn. Het risico bestaat dat de tekortschietende Rijksfinanciering van gebouwen moet worden betaald uit geld dat voor onderwijs is bestemd. Dit kan de onderwijskwaliteit negatief beïnvloeden.
Het wetsvoorstel voor een planmatige en doelmatige aanpak van onderwijshuisvesting biedt een kader voor betere samenwerking en planning tussen gemeenten en schoolbesturen. Maar, zonder extra financiering blijft de uitdaging bestaan om de kwaliteit van de onderwijshuisvesting te waarborgen zonder dat dit ten koste gaat van het onderwijs zelf.
Neem contact met op
Bent u op zoek naar deskundige ondersteuning bij de implementatie van deze nieuwe wetgeving voor onderwijshuisvesting? Neem contact met ons op en wij informeren u graag hoe wij uw schoolbestuur kunnen ondersteunen.
Meer informatie over onderwijshuisvesting: Bezoek de Rijksoverheid pagina over huisvesting onderwijs voor uitgebreide informatie over de verantwoordelijkheden en financiering van schoolgebouwen