Autoriteit Persoonsgegevens tovert konijnen uit de hoge hoed!

Autoriteit Persoonsgegevens tovert konijnen uit de hoge hoed!

19-11-2019 6:16

Vorige week was het ‘de week van de Mediawijsheid’ (8 t/m 15 november). In deze week lanceerde de Autoriteit Persoonsgegevens het spel / app: ‘Ben jij je telefoon de baas’. Hierin worden jongeren bewust gemaakt van alle informatie die zij delen via het internet. Via apps, spellen en diverse sites geven zij veel persoonlijke informatie weg aan bedrijven. Bijvoorbeeld locatiegegevens, gegevens over aankoopgedrag of met wie en wat ze communiceren (via social media).

De jongeren werden uitgedaagd om een week lang de baas te zijn over hun smartphone door diverse opdrachten. Hierdoor leerden zij dat ogenschijnlijk onschuldige gegevens eenvoudig in verkeerde handen kunnen vallen, en er daardoor misbruik gemaakt kan worden van hun gegevens.

Door een website te benaderen via een smartphone konden jongeren (of ouders) deelnemen aan de ‘smartphone challenge’. Om deze challenge te starten moesten deelnemers eerst akkoord gaan met de voorwaarden en was het mogelijk om een privacy statement te lezen. Natúúrlijk vinken jongeren dit vakje direct aan. Zonder ouders in te lichten ook het vakje ‘ik heb toestemming van mijn ouders‘, welke puber vraagt er nog om toestemming?

Ik nam wél even de moeite om de Algemene Voorwaarden van deze challenge te lezen. En… Ik moest lachen!

Het is jammer dat ik van rechtswege geen aanspraak meer maak op dit gulle gebaar! 🐰

Auteur: Arnelieke de Bondt