Wat deed de Autoriteit Persoonsgegevens het afgelopen jaar om onze persoonsgegevens te beschermen?

Wat deed de Autoriteit Persoonsgegevens het afgelopen jaar om onze persoonsgegevens te beschermen?

31-08-2020 10:22

In 2019 focuste de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meer op handhaving van de privacywetgeving. Eerder, in 2018, lag de nadruk nog op voorlichting over de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming. In 2019 was deze periode van coulance voorbij. De AP legde onder andere 4 keer een boete op, voor een bedrag van in totaal ruim 2,5 miljoen euro. Deze overtredingen gingen over toegang tot medische dossiers, verkoop van ledengegevens, gebruik van vingerafdrukken en inzagerechten.

De AP legde, naast de boetes, verschillende andere corrigerende maatregelen op. Zoals een last onder dwangsom, waarbij een organisatie geld moet betalen als een overtreding niet binnen een bepaalde tijd is beëindigd.

Enorm veel privacyklachten

Omdat de AP een enorm aantal privacyklachten ontving over organisaties, is wel duidelijk hoe belangrijk mensen hun privacy vinden. En hoe vaak mensen in de praktijk tegen problemen aanlopen met organisaties die hun persoonsgegevens verwerken. De AP ontving vorig jaar bijna 28.000 klachten!

Wolfsen: ‘De tijd van “ik heb niets te verbergen” is voorbij. Dit blijkt ook uit onderzoek dat wij begin 2019 lieten doen: maar liefst 94% van de Nederlanders maakt zich zorgen over de bescherming van zijn of haar persoonsgegevens.

Onderzoeken en interventies

Ook greep de AP ruim 2.000 keer in naar aanleiding van een privacyklacht of datalek door bijvoorbeeld een gesprek met een organisatie te voeren of een waarschuwingsbrief te sturen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.

Voorlichting en advisering

Natuurlijk gaf de AP ook nog steeds uitleg over de privacywetgeving. Naast de dagelijkse beantwoording van vragen aan de telefoon, voerde de AP de campagne ‘Wat betekent privacy voor jou(w bedrijf)?’. En lanceerde de AP voor jongeren de game ‘Ben jij je telefoon de baas?’. Meer dan 180.000 jongeren speelden deze game.

Een andere belangrijke taak van de AP is adviseren over geplande nieuwe wet- en regelgeving. Het afgelopen jaar bracht de AP maar liefst 105 keer advies uit. Onder meer over kredietregistratie, preventieve schuldhulpverlening en samenwerkingsverbanden.

Download hier de infographic

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens