Miniconferentie: Grensoverschrijdend gedrag in jouw onderwijsinstelling
12-05-2023 2:23Hoe ga je om met een melding? Hoe onderzoek je signalen? Hoe leer je ervan?
In de laatste schooljaren doen zich fors meer meldingen voor in het onderwijs over grensoverschrijdend gedrag. Dat geldt voor alle onderwijssectoren, van primair tot wetenschappelijk onderwijs. Aan de toename is nog geen einde gekomen. Dat baart zorgen. Grensoverschrijdend gedrag kan ingrijpende gevolgen hebben. Het is onacceptabel als binnen een onderwijsinstelling personeelsleden, leerlingen of ouders de grenzen van een ander overschrijden. De stijging laat zien dat ook vanuit jouw organisatie extra aandacht nodig is voor zowel het voorkomen als het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag.
Want helaas ontkom je er als onderwijsinstelling niet aan dat je te maken krijgt met een melding of klacht die grensoverschrijdend gedrag betreft. De voorbeelden zijn divers: (verboden) relaties tussen een docent en een (minderjarige) leerling, pestgedrag onder leerlingen, mishandeling van een docent door klagende ouders, seksuele intimidatie door een personeelslid, machtsmisbruik door een leidinggevende of een docent, etc.
Het allerbelangrijkste is, dat zowel preventie als aanpak serieus wordt genomen. Iedere melding van ongewenst gedrag vereist een zorgvuldige aanpak. Sterker nog, de instelling is daar wettelijk toe verplicht. Voor bestuurders en schoolleiders is het belangrijk om te weten wat zij tegen grensoverschrijdend gedrag kunnen en moeten ondernemen.
Miniconferentie 7 juni
Capra verzorgt op woensdagmiddag 7 juni 2023 samen met haar samenwerkingspartners GOC Consultants en Integriteit.nl een miniconferentie over grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs.
In twee rondes van interactieve workshops krijg je antwoord op diverse relevante vragen zoals: Hoe ga je om met een melding? Hoe heb je aandacht voor integer gedrag binnen jouw onderwijsinstelling? Hoe onderzoek je signalen? Hoe ga je om met lastige en grensoverschrijdende ouders? Wat leer je ervan?
De workshop docenten hebben allen hun sporen verdiend als het gaat om preventie en aanpak van grensoverschrijdend gedrag en willen die expertise in de workshops graag met jullie te delen.
Voor wie?
Directeuren, bestuurders, schoolleiders, juristen, HR adviseurs, docenten-/leerlingbegeleiders en studentbegeleiders in het primair en voortgezet onderwijs, MBO, HBO, en wetenschappelijk onderwijs
Special guest: Gerwin van der Werf
Schrijver en criticus Gerwin van de der Werf zal een geheel eigen blik geven op het thema van de mini-conferentie. Hij zal ons meenemen in zijn ervaringen als muziekdocent op een VMBO-school en vertellen hoe die ervaringen zijn weerslag hebben gekregen in zijn roman ‘De Droomfabriek’ (waarin een relatie tussen een vrouwelijke docent en een leerling flink escaleert). Hij zal op een originele en anekdotische wijze het onderwerp van de conferentie introduceren.
Gerwin is columnist en recensent voor dagblad Trouw en van zijn hand verschenen twee bundels met columns en verhalen over het onderwijs: Schooldagen (2014) en Stampen en Zingen (2018).
Programma
13:00 – 13:15 – Inloop
13.15 – 13.25 – Welkom en opening
13:25 – 14:00 – Special guest: Gerwin van der Werf
14:00 – 14:10 – Korte pauze
14:10 – 15:00 – Workshopronde 1
15:00 – 15:10 – Korte pauze
15:10 – 16:00 – Workshopronde 2
16:00 – 16:30 – Terugkoppeling workshops en afsluiting
Vanaf 16:30 is er een afsluitende borrel
Workshops
Je kunt een keuze maken uit de volgende workshops:
Praktische informatie
Datum en tijd: Woensdag 7 juni 2023 | 13:00-16:30 met afsluitende borrel
Locatie: Hofclub Utrecht (Niels Bohrweg 121 Urecht)
Kosten: Deelname bedraagt €95,- incl. btw
Deelnemers: het aantal deelnemers in in beginsel maximaal 60
Meer informatie of aanmelden?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Esther Boog via 070 – 364 81 02 of met Manuela Dieters via 088 – 57 90 001. Wil je je aanmelden voor de conferentie? Gebruik dan het onderstaande formulier.