Onderhandelaarsakkoord CAO PO 2024-2025

Onderhandelaarsakkoord CAO PO 2024-2025

04-10-2024 11:15

Op 30 september 2024 hebben de sociale partners een nieuw onderhandelaarsakkoord gesloten voor de CAO Primair Onderwijs (PO) 2024-2025. Deze nieuwe CAO loopt van 1 oktober 2024 tot en met 31 oktober 2025. Die nieuwe CAO bevat diverse wijzigingen die van invloed zijn op de salarissen, toelages, functiewaardering, professionalisering en organisatie van het primair onderwijs.

Hieronder de belangrijkste punten uit het onderhandelaarsakkoord:

> Salarissen

Vanaf 1 oktober 2024 ontvangen alle medewerkers een salarisverhoging van 4,9%, daarnaast is er een wijziging in de salarisschalen.

  • De salarisschalen 1 tot en met 8 van het onderwijsondersteunend personeel (OOP) worden evenwichtiger opgebouwd.
  • Schaal 11 van het OOP en schaal A11 (adjunct-directeuren) worden gelijkgetrokken met schaal LC.
  • Schaal 13 van het OOP, schaal A13 en D13 (directie) worden extra verhoogd. Dit zorgt voor een betere verhouding tot omliggende schalen.
> Toelagen

De bindingstoelage en de extra eindejaarsuitkering voor OOP zal per 1 januari 2025 vervangen worden door een nieuwe, jaarlijkse toelage. Die toelage zal in oktober worden uitbetaald.

> Arbeidsmarkttoelage

De arbeidsmarkttoelage blijft in 2025 bestaan, maar niet voor alle scholen. Er komt een nieuwe selectie van de 15% scholen met de hoogste CBS-achterstandsscore. Sommige scholen die de toelage nu ontvangen, kunnen deze vanaf 1 januari 2025 verliezen. Terwijl andere scholen er juist voor in aanmerking komen.

> Functiewaardering

Bij dit onderhandelaarsakkoord is een belangrijke herziening van het functiewaarderingssysteem FUWA PO doorgevoerd:

  • Er zijn er nieuwe voorbeeldfuncties vastgesteld voor logopedisten, gedragswetenschappers en directeuren. Per 1 juli 2025 moeten alle functiebeschrijvingen van deze functiegroepen zijn geactualiseerd. Werkgevers kunnen daarbij gebruikmaken van de nieuwe voorbeeldfuncties. Ook kunnen zij zelf een functiebeschrijving opstellen, die wel moet voldoen aan de herziene FUWA PO.
  • De kenmerkscores in het FUWA PO-systeem zijn aangepast. Dit zorgt ervoor dat de somscores die medewerkers kunnen behalen in het primair onderwijs (PO) nu gelijk zijn aan die in het voortgezet onderwijs (VO). Dit biedt een eerlijker en meer consistente manier van waarderen tussen beide onderwijssectoren.
  • Naast deze aanpassing zijn er wijzigingen doorgevoerd in de kenmerkscores die specifiek invloed hebben op leidinggevende functies, met name in de salarisschalen 12 tot en met 14. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat het systeem beter aansluit bij de dagelijkse praktijk en uitdagingen van het primair onderwijs.

Lees hier meer over functiewaardering in het onderwijs

> Professionaliteit en duurzame inzetbaarheid

Het onderhandelaarsakkoord brengt ook nieuwe elementen, Een belangrijk nieuw onderdeel in de CAO is het hoofdstuk ‘Professionaliteit en duurzame inzetbaarheid’, dat de eerdere hoofdstukken 8A en 9 vervangt. De bestaande budgetten voor professionele ontwikkeling zijn samengevoegd en de bestedingsmogelijkheden zijn verbreed. Dit zorgt voor meer flexibiliteit in hoe en waaraan medewerkers hun uren en budget kunnen besteden.

Ook komt er meer aandacht en ondersteuning voor het onderwijsondersteunend personeel (OOP) dat veel werk in en rondom de klas verricht. Om de ondersteuning voor alle medewerkers toegankelijk te maken, zal een systematische inventarisatie van het gehele opleidingsaanbod plaatsvinden

> Medezeggenschap en managementstatuut

De medezeggenschap vervult een belangrijke rol binnen het onderwijs, en de nieuwe CAO actualiseert de afspraken over faciliteiten. In het onderwijs komen regelmatig reorganisaties, fusies of krimp voor, wat vaak onduidelijkheid schept over verantwoordelijkheden en afspraken. Ter ondersteuning van lokale overlegpartners komt er een handreiking die de verschillen in verantwoordelijkheden verduidelijkt.

Daarnaast is geconstateerd dat in veel onderwijsorganisaties het managementstatuut verouderd of zelfs afwezig is, terwijl dit verplicht is op basis van de Wet Primair Onderwijs. In het licht van de nieuwe functiewaardering is het van belang dat elke organisatie beschikt over een actueel managementstatuut.

> Goed werkgeverschap
Veilige en gezonde werkomgeving

In het onderhandelaarsakkoord erkennen de CAO-partijen het belang van een veilige en gezonde werkomgeving. Naast de wettelijke verplichtingen op het gebied van veiligheid en welzijn, maken zij binnen de CAO PO aanvullende afspraken om de sociale veiligheid binnen schoolorganisaties te waarborgen, met speciale aandacht voor het voorkomen en aanpakken van ongewenst en grensoverschrijdend gedrag.

Personeel niet in loondienst

De CAO-partijen signaleren een groeiende inzet van personeel dat niet in vaste dienst is, zoals uitzendkrachten, detacheringsconstructies en zzp’ers, voor regulier werk in schoolorganisaties. Hoewel dergelijke constructies normaal zijn in een moderne arbeidsmarkt, vinden de CAO-partijen een toename hiervan voor regulier werk onwenselijk. Dit is onder andere vanwege de hogere kosten en de beperkte betrokkenheid van deze medewerkers bij de schoolorganisatie.

Om deze ontwikkeling beter te kunnen beheersen, gaan de CAO-partijen met elkaar in gesprek over hoe ze grip kunnen krijgen op het gebruik van tijdelijke krachten voor regulier werk. Hierbij wordt ook gekeken naar de nieuwe wetgeving rondom zzp’ers die binnenkort wordt ingevoerd.

Beloningsbeleid

In het verlengde van eerdere afspraken over passende beloningen voor onderwijsondersteunend personeel (OOP) dat tijdelijk hogere functies waarneemt, vragen de CAO-partijen aandacht voor een passende beloning in bijzondere situaties. Dit kan bijvoorbeeld gaan om extra taken of bijzondere prestaties van medewerkers. In de CAO wordt verwezen naar de artikelen 6.1 lid 9 en 6.15 lid 2, die mogelijkheden bieden voor een extra beloning in dergelijke gevallen.

Om een passende beloning in bijzondere situaties mogelijk te maken, is het belangrijk dat de schoolorganisatie het beloningsbeleid formuleert in samenspraak met de personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad (P(G)MR). Het erkennen en passend waarderen van de extra inspanningen van medewerkers is essentieel. Dit draagt bij aan een positieve werkomgeving waarin medewerkers zich gezien en gewaardeerd voelen.

Bent u op zoek naar deskundige ondersteuning bij de implementatie van de plannen uit het onderhandelaarsakkoord? Neem dan vandaag nog contact op met één van onze adviseurs!

Het hele onderhandelaarsakkoord lees je hier