Integratie van vso in vo: juridische en organisatorische uitdagingen in kaart gebracht
10-06-2025 8:50Het coalitieakkoord van 2022 bevat het voornemen om het voortgezet speciaal onderwijs (vso) onder te brengen bij het reguliere voortgezet onderwijs (vo). De Algemene Onderwijsbond (AOb) en de PO-Raad spraken hiervoor met ruim 250 professionals. De bevindingen, gepubliceerd op 26 mei 2025, maken diverse knelpunten inzichtelijk.
Juridische en organisatorische knelpunten
Hoewel de loonkloof tussen vso- en vo-docenten in 2022 is gedicht, valt het vso nog onder de cao primair onderwijs. Dat leidt tot verschillen in taakbelasting en arbeidsvoorwaarden. Vso-docenten hebben een maximale lestaak van 940 uur (tegen 750 uur in het vo) en staan vaak het hele schooljaar voor de klas. Dit beperkt hun tijd voor voorbereiding en nakijkwerk.
Ook bestaan er zorgen over wetgeving, bevoegdheden en bekostiging. Door de diversiteit binnen het vso zijn bestaande cao-afspraken niet zonder meer toepasbaar. Maatwerk en heldere kaders zijn nodig.
Aanbevelingen voor een zorgvuldig vervolgtraject
De AOb en PO-Raad pleiten voor een vervolgtraject met het ministerie van OCW en sociale partners. Zij adviseren te leren van eerdere transities, zoals de overgang van het praktijkonderwijs naar het vo. Cruciaal is de betrokkenheid van vso-medewerkers: hun kennis is essentieel bij het vormgeven van een nieuwe structuur.
Implicaties voor onderwijsorganisaties
Schoolbesturen doen er goed aan om tijdig te anticiperen. Denk daarbij aan:
- De huidige cao-afspraken en taakverdelingen te evalueren;
- Juridische aanpassingen in kaart te brengen;
- In gesprek te gaan met medewerkers over wensen en zorgen;
- Samen te werken met collega-instellingen en sectororganisaties.