Aantal meldingen van datalekken in het onderwijs blijft stijgen

Aantal meldingen van datalekken in het onderwijs blijft stijgen

06-02-2020 11:57

In 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens bijna 27.000 datalekmeldingen, een stijging van 29% ten opzichte van 2018. Meer dan de helft van de meldingen (67%) heeft betrekking op het versturen of afgeven van persoonsgegevens aan een verkeerde ontvanger. Dit gaat bijvoorbeeld om een e-mail die verstuurd is naar de verkeerde ontvanger. Organisaties die ontdekken dat er een lek is geweest, zijn verplicht om dat binnen 72 uur bij de Autoriteit Persoonsgegevens te melden. Hoewel steeds meer organisaties op de hoogte zijn, zegt de autoriteit te weten dat niet alle incidenten worden gemeld.

Waar in 2018 het onderwijs nog goed was voor 3% van het aantal meldingen is dit in 2019 gestegen naar 4%. Het onderwijs komt als sector op een gedeelde 3e plaats (11%) als het gaat om datalekken met mobiele apparaten zoals laptops, tablets, smartphones en USB-sticks waar persoonsgegevens zijn opgeslagen. Bij datalekken door hacking, malware en/of phishing komt de sector onderwijs op een gedeelde 2e plaats met 13%.

Klik hieronder voor het volledige rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens:
Rapport datalekken 2019

Wil u meer weten over de ondersteuning die wij u kunnen bieden op het gebied van privacy, (voorkoming van) datalekken of als Functionaris Gegevensbescherming, neem vrijblijvend contact op met Arnelieke de Bondt of klik hier voor meer informatie.