7 Redenen om een alternatief voor Zoom te gebruiken

7 Redenen om een alternatief voor Zoom te gebruiken

07-05-2020 10:27

Door de Coronacrisis waren scholen genoodzaakt om het onderwijs digitaal voort te zetten. Honderden scholen kozen ervoor om hierbij gebruik te maken van videochatdienst ZOOM. Een applicatie wat al vrij snel in het nieuws kwam als onbetrouwbaar en onveilig. Dit kwam door de grote beveiligingsproblemen en een slecht privacybeleid.

Onderzoek van Nu.nl

Nu.nl zocht het uit en ging langs bijna 1.000 Nederlandse basis- en middelbare scholen om te vragen hoe zij omgaan met het gebruik van Zoom. Daaruit bleek dat één derde van de scholen het gebruik van Zoom verbiedt. Logisch want er zijn veel redenen om de dienstverlening van Zoom te wantrouwen.

De meeste scholen maken gebruik van Microsoft Teams op de voet gevolgd door Google Hangouts/Meet. Toch gebruikt nog een ruime 12% van de scholen die ondervraagd zijn door Nu.nl Zoom primair als videochatdienst. Met als veel gehoord argument dat het fijn is om alle leerlingen tegelijk te kunnen zien.

7 redenen om Zoom te vermijden

Maar waarom is Zoom nou zo’n slecht idee? Hieronder lees je 7 redenen om Zoom direct te verwijderen en nooit meer te gebruiken (of tenminste totdat ze hun leven écht hebben gebeterd)

  1. Zo bleek het dat Zoom ongevraagd gegevens deelde met Facebook. In de voorwaarden wordt er heel vaag gesproken over verkoop van gegevens met termen als ‘dat ligt eraan wat je onder verkoop verstaat’. Zoom belooft beterschap door geen gegevens meer met Facebook te delen.
  2. Zoom monitort alle activiteit op computers en verzamelt data over andere programma’s die lopen. Ze kunnen ook vastleggen welke schermen en tabbladen iemand open heeft staan. Zoom is hierover niet transparant in de voorwaarden wat zij hiermee doen.
  3. Technisch is het mogelijk dat er gegevens zichtbaar zijn van het device waarop een gesprek wordt gevoerd. Technische gegevens maar ook computerwachtwoorden Windowscomputers. Voor gebruikers van een Mac bleef dat ‘beperkt’ tot toegang tot camera en microfoon.
  4. Je kunt Meetings opnemen en delen via een link. De audio en video kan de ontvanger opslaan en delen. Er is een transcriptie-optie, zonder dat deelnemers daarvoor toestemming hoeven te geven.
  5. Zoom ging ook de fout in door personen bij elkaar te plaatsen die hetzelfde domein achter de @ bevatten. Hierdoor kwamen veel gebruikers met een mailadres @outlook.com of @ziggo zichtbaar voor derden. Wachtwoorden waren hierdoor eenvoudig te achterhalen. Met als gevolg dat deze nu worden verhandeld op het internet.
  6. Hosts/admins krijgen bericht als een deelnemer aan een meeting 30 seconden niet oplet. Er kan dan worden gecheckt wat diegene ondertussen aan het doen is in een ander scherm.
  7. Zoom beweert ‘end-to-end-encryptie te gebruiken op alle videogesprekken. Dit is een sterke vorm van versleuteling waarin een videogesprek van het begin- tot het eindpunt versleuteld is. Zoom zou het videogesprek hierbij niet in kunnen zien. The Intercept kwam erachter dat hier sprake is van misleiding. Het klopt dat videogesprekken wel zijn versleuteld voor derden maar Zoom zélf heeft wél toegang tot deze gesprekken. Zoom zegt daarover: “Wanneer we de uitdrukking ‘end-to-end’ gebruiken, verwijst dit naar de verbinding die wordt versleuteld van Zoom-eindpunt naar Zoom-eindpunt”. Deze eindpunten zijn de servers van Zoom, en niet de apparaten van gebruikers.

Kunnen we niet meer videobellen?

Wie denkt dat Zoom de enige grote misbruiker is van videochatdiensten heeft het mis. Er zijn momenteel vele mogelijkheden voor deze dienst. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft onderzoek gedaan naar een aantal videochatdiensten. Bekijk hier de resultaten van 15 applicaties om mee te videobellen. Ze kennen allemaal haken en ogen (op technisch gebied). Dan heb ik het nog niet aan persoonlijke informatie die mensen zelf, al dan niet onbewust, delen. Denk daarbij aan Boris Johnson die een foto deelde van een Zoom vergadering met het parlement en daarbij het meeting-id in beeld kwam en daardoor de hele wereld zich bij het gesprek kon voegen… Foutje bedankt.

Wat leren we hier nu van?

Zoom zegt daarom zijn leven te gaan beteren. Zo hebben zij verschillende beveiligingsmaatregelen getroffen en zijn de voorwaarden aangepast. Vooralsnog een beetje mosterd na de maaltijd; vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Veel mensen wanen zich veilig op internet. Gebruiken een wachtwoord 34 keer voor verschillende sites. En er is vaak een gevoel ‘waarom zou iemand mijn gegevens willen hebben’. We zijn ons er te weinig van bewust hoe weinig informatie een kwaadwillende nodig heeft om ons volledige digitale leven over te nemen. Wijze les: Blijf ook nadenken tijdens videogesprekken. Welke informatie deel je onbewust (denk aan de achtergrond -deze kun je vaak ‘blurren’). En zorg dat een pc altijd goed is beveiligd met een firewall en virusscanner! Use it wisely!

Auteur: Arnelieke de Bondt