Verzuimmanagement voor Onderwijsinstellingen: Voorkom Uitval en Overbelasting

Verzuimmanagement voor Onderwijsinstellingen: Voorkom Uitval en Overbelasting

05-09-2024 11:30

Scholen starten nieuw schooljaar met groeiende uitdagingen door ziekteverzuim

Het nieuwe schooljaar is begonnen en zoals elk jaar stijgt kort daarna het ziekteverzuim onder docenten. Dit groeiende verzuim brengt zowel directe als indirecte uitdagingen met zich mee voor het onderwijs. Vooral in een tijd waarin het lerarentekort hoog is, wordt het regelen van vervanging een steeds grotere opgave. Dit kan leiden tot overbelasting van collega’s, het uitvallen van lessen en een verminderde leerprestatie van leerlingen. Daarnaast brengt ziekteverzuim extra kosten met zich mee en zet het druk op de kwaliteit van het onderwijs.

Het belang van effectief verzuimmanagement in het onderwijs

Om de gevolgen van ziekteverzuim te beperken, is het cruciaal dat scholen proactief en strategisch verzuim beheren. Door tijdig signalen van verzuim op te vangen en passende maatregelen te nemen, kunnen scholen de continuïteit waarborgen, kosten beheersen en de inzetbaarheid van hun medewerkers bevorderen. Dit omvat het begeleiden van medewerkers tijdens hun afwezigheid en terugkeer, waardoor scholen niet alleen financiële risico’s minimaliseren, maar ook de kwaliteit van het onderwijs op peil houden.

GOC Consultants: Uw partner in verzuimmanagement

GOC Consultants biedt scholen en schoolbesturen de nodige ondersteuning bij het managen van verzuim. Als specialist in verzuimmanagement fungeren wij als strategisch partner en klankbord voor bestuurders en HR-adviseurs. Afhankelijk van de behoefte denken wij mee over verzuimpreventie, begeleiding en re-integratie van werknemers.

Onze adviseurs ontzorgen HR-afdelingen en schooldirecteuren door ervoor te zorgen dat alle acties binnen de termijnen van de Wet Verbetering Poortwachter worden uitgevoerd. Dit helpt bij het opbouwen van een volledig en goed onderbouwd re-integratiedossier, waarmee de kans op loondoorbetalingssancties bij een WIA-claimbeoordeling aanzienlijk wordt verkleind.

Deskundige begeleiding bij verzuim en re-integratie

Daarnaast fungeren wij als vaste contactpersoon voor de arbodienst en begeleiden wij het proces samen met de leidinggevenden, om zo de juiste adviezen van bedrijfsartsen en verzuimbegeleiders te waarborgen. Onze casemanagers verzuim (CROV), die staan ingeschreven in het Register casemanagement verzuim, hebben ruime ervaring in het begeleiden van scholen en schoolbesturen bij verzuimtrajecten.

Wilt u meer weten over hoe GOC Consultants uw school kan ondersteunen bij verzuimmanagement? Neem dan contact op met onze experts, Karin Eding of Theodora de Kooter, voor vrijblijvend advies.