Aanvragen van een WIA-uitkering
Mijn werknemer is twee jaar ziek, en nu?
U heeft een werknemer in dienst die al geruime tijd wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid afwezig is. Gedurende de afgelopen twintig maanden heeft u de werknemer door de bedrijfsarts laten begeleiden. Het wordt nu tijd voor het aanvragen van een uitkering op grond van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermorgen (Wet WIA). Wat mogelijk leidt tot beëindiging van het dienstverband.
In dit artikel geven we u meer informatie over het aanvragen van de WIA-uitkering. Vervolgens informeren wij u in een volgend artikel over de beëindiging van het dienstverband. Hoe gaat het ná een ‘WIA claimbeoordeling’?
Aanvraag WIA-uitkering
De eerste twintig maanden van de ziekte van de werknemer wordt hij door de bedrijfsarts begeleidt. Dez bedrijfsarts beoordeelt de belastbaarheid en bekijkt wat de mogelijkheden zijn om te kunnen re-integreren . De werknemer en u als werkgever brengen de adviezen van de bedrijfsarts vervolgens in de praktijk
Als de werknemer rond twintig maanden ziek is, dan moet er naar de stand van zaken worden gekeken. Uiterlijk in week 93 van de afwezigheid moet de werknemer de WIA-uitkering aanvragen.
Een werknemer heeft recht op een WIA-uitkering als de werknemer 35% of meer arbeidsongeschikt is. Dit betekent dat de werknemer 65% of minder van het oude inkomen kan verdienen.
Ook als de veronderstelling is dat uw werknemer op korte termijn zijn eigen werkzaamheden weer volledig hervat: het is altijd raadzaam om een WIA-uitkering aan te vragen.
Documenten
Als de werknemer de WIA-uitkering aanvraagt, dan dient u als werkgever het volledige re-integratieverslag in. Dit verslag bevat alle documenten die u gedurende de afwezigheid van de werknemer van de bedrijfsarts heeft ontvangen. U kunt hierbij denken aan:
- de probleemanalyse;
- de consultrapportage;
- een rapportage arbeidsdeskundig onderzoek;
- het actueel oordeel;
- een deskundigenoordeel indien beschikbaar
- het plan van aanpak (in overleg ingevuld en mede ondertekend door de werknemer) en
- de evaluaties (de eerstejaarsevaluatie en de eindevaluatie).
Vervolgens wordt de werknemer door het UWV uitgenodigd voor een gesprek met de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige. De verzekeringsarts bepaalt wat de functionele mogelijkheden er nog zijn en bekijkt of het oordeel van de bedrijfsarts daarmee aansluit. De arbeidsdeskundige bekijkt of de werkgever voldoende heeft gedaan om de werknemer te re-integreren.
De arbeidsdeskundige en verzekeringsarts kunnen tot de onderstaande conclusies komen.
Beoordeling
Hoe kan het dienstverband van een werknemer na twee jaar ziekte worden beëindigt? Kan de werknemer in alle bovenstaande situaties zonder meer worden ontslagen? Of moet u als werkgever nog ergens rekening mee houden? Op deze vragen en andere vragen, krijgt u antwoord in deel 2: de beëindiging van het dienstverband na langdurige ziekte / arbeidsongeschiktheid.
Heeft u naar aanleiding van deze
informatie vragen? Of heeft u een zieke werknemer waarover u advies wilt?
Neem dan vrijblijvend contact op met Aleid te Voortwis of met Theodora de Kooter.
Zij kunnen uw vragen beantwoorden en zullen de details graag met u
bespreken.